ONZE GESCHIEDENIS

Drok is een lokaal geworteld familiebedrijf met een geschiedenis die zeker anderhalve eeuw teruggaat. De huidige eigenaar, Christo Drok, is naar schatting inmiddels de zesde generatie die het schildersbedrijf leidt. Dat we geen eendagsvliegen zijn, maar in de regio bekend staan als een degelijk bedrijf, is iets om trots op te zijn. Tegelijk beseffen we heel goed dat het uiteindelijk niet onze historie is, maar het werk dat we vandáág leveren, dat ons bestaansrecht bepaalt. Daarom is ons motto: het goede vasthouden en openstaan voor de toekomst!

Van generatie op generatie

Wanneer Firma H. Drok & Zonen precies begonnen is? Een goede vraag. Toen in 1908 het Handelsregister werd opgericht, kwam ons familiebedrijf voor het eerst in de boeken te staan. Maar een briefje, gevonden bij de renovatie van de oude havezate ‘De Lindenhof’, bewijst dat Koop Hendrik Drok daar al in 1859 een plafond heeft vernieuwd.

In de beginjaren schilderde Koop Hendrik niet alleen kozijnen, deuren, plafonds en wanden, maar maakte hij ook portretten en andere schilderijen. Wie na de oprichter het schildersbedrijf heeft geleid, hebben we nog niet kunnen achterhalen. Wel weten we dat zijn achterkleinzoon Hendrik Drok het stokje op een gegeven moment heeft overgenomen, samen met zijn zoons Koop en Ab. Deze generatie werd opgevolgd door hun zonen Evert en Arend. En inmiddels staat Everts zoon Christo aan het roer.

Alles voor woning of bedrijfspand op één adres

Bijzonder in de geschiedenis van Drok is de combinatie van schildersbedrijf en winkel. Al vanaf het begin werd verf verkocht aan de koffietafel in de werkplaats aan de Kerkstraat in Vollenhove. Marrigje Drok begon hier op een gegeven moment een kleine verfwinkel. Deze winkel werd dealer van Sikkens. Begin jaren zeventig werd het aangrenzende pand bij de zaak getrokken en omgedoopt tot Hobbyhuis Drok, winkel voor doe-het-zelvers. In 1977 werd de verfwinkel een Decorettezaak en groeide de winkel uit tot een begrip in de regio. In 2007 verhuisde de winkel naar het ‘oude politiebureau’ aan de Weijert. In hetzelfde pand zijn ook Hubo Drok en het schildersbedrijf, beide onderdeel van Firma H. Drok & Zonen, te vinden. Zo kunnen klanten nu voor alles op het gebied van doe-het-zelf (Hubo Drok), laat-het-doen (schilderwerk, wandafwerking, beglazing) en interieurstyling (raamdecoratie, verlichting en vloeren) terecht op één adres.